Mitel 5212 setup on watchguard

Hi,

We use Mitel 5212 IP Phones. we are trying to get them to work on a custom VLAN setup on a watchguard m500 firewall. We have created the custom vlan and the ip scope which works fine. I have mimicked the DHCP options from our windows based dhcp server, however this didn't work. On the DHCP windows based DHCP server the options are:

128 Mitel TFTP xxxx.xxxx.xxxx.xxxx
129 Mitel RTC xxxx.xxxx.xxxx.xxxx
130 Mitel IP Phone Identifier MITEL IP PHONE
132 VLAN for Mitel IP Phone 0x3
133 priority for Mitel IP Phone 0x6

On the firewall dhcp scop options 9All custom)
Code       Name                                 Type            Value
128         Mitel TFTP                           IP                  xxxxxx
129         Mitel RTC                            IP                    xxxxxx
130        Mitel IP Phone Identifier  Text              MITEL IP PHONE
132        VLAN for Mitel IP Phone   Hex              3
133        Priority for Mitel IP phone Hex             6

When the phone eventually boots it gets a crazy VLAN id. Any clues as to what I am issing, or a how to guide on getting the IP phones to work?

Cheers,
Paul
LVL 1
Paul WalshSystem AdministratorAsked:
Who is Participating?
I wear a lot of hats...

"The solutions and answers provided on Experts Exchange have been extremely helpful to me over the last few years. I wear a lot of hats - Developer, Database Administrator, Help Desk, etc., so I know a lot of things but not a lot about one thing. Experts Exchange gives me answers from people who do know a lot about one thing, in a easy to use platform." -Todd S.

Jeremy WeisingerSenior Network Consultant / EngineerCommented:
What VLAN are the phones getting? 48?
Try entering the VLAN value as 03.
Paul WalshSystem AdministratorAuthor Commented:
Hi the phones get a very random vlan number 581345...… I have spoken with watchguard, who want me to upgrade the fireware version before continuing. Ill try changing the vlan number to 03 and get back to you.

Thanks for your help,
Paul
Paul WalshSystem AdministratorAuthor Commented:
Hi,

Managed to get this working. Had to remove the entries for the VLAN number and priority from the DHCP options.

Cheers,
Paul

Experts Exchange Solution brought to you by

Your issues matter to us.

Facing a tech roadblock? Get the help and guidance you need from experienced professionals who care. Ask your question anytime, anywhere, with no hassle.

Start your 7-day free trial
It's more than this solution.Get answers and train to solve all your tech problems - anytime, anywhere.Try it for free Edge Out The Competitionfor your dream job with proven skills and certifications.Get started today Stand Outas the employee with proven skills.Start learning today for free Move Your Career Forwardwith certification training in the latest technologies.Start your trial today
Windows OS

From novice to tech pro — start learning today.