Problems Installing Exchange 2016 CU13

squimby
squimby used Ask the Experts™
on
I have an Exchange 2016 server with CU9.  It is in Hybrid Mode with Office 365.  It runs flawlessly.  I recently patched it to completely current Windows OS updates.  There were no issues and it continues to run flawlessly.   However, I cannot install Exchange 2016 CU13.   It says the following:

Error:
The Mailbox server role isn't installed on this computer.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.UnifiedMessagingRoleNotInstalled.aspx

Error:
The Mailbox server role isn't installed on this computer.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.BridgeheadRoleNotInstalled.aspx

Error:
There is a pending reboot from a previous installation of a Windows Server role or feature. Please restart the computer and then run Setup again.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.PendingRebootWindowsComponents.aspx

Error:
Global updates need to be made to Active Directory, and this user account isn't a member of the 'Enterprise Admins' group.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.GlobalUpdateRequired.aspx

Error:
The local domain needs to be updated. You must be a member of the 'Domain Admins' group and 'Organization Management' role group, or 'Enterprise Admins' group to continue.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.LocalDomainPrep.aspx

Error:
You must be a member of the 'Organization Management' role group or a member of the 'Enterprise Admins' group to continue.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.GlobalServerInstall.aspx

Error:
You must use an account that's a member of the Organization Management role group to install or upgrade the first Mailbox server role in the topology.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.DelegatedBridgeheadFirstInstall.aspx

Error:
You must use an account that's a member of the Organization Management role group to install the first Client Access server role in the topology.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.DelegatedCafeFirstInstall.aspx

Error:
You must use an account that's a member of the Organization Management role group to install the first Client Access server role in the topology.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.DelegatedFrontendTransportFirstInstall.aspx

Error:
You must use an account that's a member of the Organization Management role group to install or upgrade the first Mailbox server role in the topology.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.DelegatedMailboxFirstInstall.aspx

Error:
You must use an account that's a member of the Organization Management role group to install or upgrade the first Client Access server role in the topology.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.DelegatedClientAccessFirstInstall.aspx

Error:
You must use an account that's a member of the Organization Management role group to install the first Mailbox server role in the topology.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.DelegatedUnifiedMessagingFirstInstall.aspx

Error:
Setup encountered a problem while validating the state of Active Directory: Exchange organization-level objects have not been created, and setup cannot create them because the local computer is not in the same domain and site as the schema master.  Run setup with the /prepareAD parameter on a computer in the domain swcsd and site LH-LakeHuntington-HS, and wait for replication to complete.  See the Exchange setup log for more information on this error.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.AdInitErrorRule.aspx

Error:
The forest functional level of the current Active Directory forest is not Windows Server 2003 native or later. To install Exchange Server 2016, the forest functional level must be at least Windows Server 2003 native.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.ForestLevelNotWin2003Native.aspx

Error:
Either Active Directory doesn't exist, or it can't be contacted.
For more information, visit: http://technet.microsoft.com/library(EXCHG.150)/ms.exch.setupreadiness.CannotAccessAD.aspx

Warning:
Setup will prepare the organization for Exchange Server 2016 by using 'Setup /PrepareAD'. No Exchange Server 2013 roles have been detected in this topology. After this operation, you will not be able to install any Exchange Server 2013 roles.
For more information, visit: https://docs.microsoft.com/Exchange/plan-and-deploy/deployment-ref/readiness-checks?view=exchserver-2016

Warning:
Setup will prepare the organization for Exchange Server 2016 by using 'Setup /PrepareAD'. No Exchange Server 2010 roles have been detected in this topology. After this operation, you will not be able to install any Exchange Server 2010 roles.
For more information, visit: https://docs.microsoft.com/Exchange/plan-and-deploy/deployment-ref/readiness-checks?view=exchserver-2016

What this says is false.  The ID being used to run the installation is a Domain Admin and an Enterprise Admin.  It is also a full Exchange 2016 Admin.   I can verify all of this.   The DC it first attaches to is completely healthy and I can run a DCDIAG against it fine.   I pointed it to other DCs.  They are fine as well.   I have done this update on many other Exchange 2016 servers in other networks without issue.  

Why is this so confused?  How do I get it back on track?

2016-cu13-1.PNG
2016-cu13-2.PNG
2016-cu13-3.PNG
Comment
Watch Question

Do more with

Expert Office
EXPERT OFFICE® is a registered trademark of EXPERTS EXCHANGE®
Seth SimmonsSr. Systems Administrator
Commented:
try running the CU with /PrepareAD first
saw other threads showing that fixed it
make sure you run as administrator using an account part of the enterprise/schema admins group
Saif ShaikhServer engineer

Commented:
Type WHOAMI from command prompt to see if you are logged in to domain first

Normally this also happens if you mistakenly logged in to local account and not domain account.
Server engineer
Commented:
As per the error: "Run setup with the /prepareAD parameter on a computer in the domain swcsd and site LH-LakeHuntington-HS".

This can also happen if SCHEMA MASTER role is domain wide on another DC.

Lets say you have a parent domain and child domain environment and forest wide roles such as schema and domain naming are on parent domain and all other three roles are on child domain.

So basically if you are sitting in child domain OR like installing exchange server in child domain, then you need to transfer the schema master to child domain and then run the setup.

From cmd run command: nltest /dsgetsite
It will show where exchange server is in which site.

I.e. Default_First_Site

So it says you to run preparead from site "LH-LakeHuntington" in domain "swcsd ".

Do more with

Expert Office
Submit tech questions to Ask the Experts™ at any time to receive solutions, advice, and new ideas from leading industry professionals.

Start 7-Day Free Trial